Over cortenstaal

Over cortenstaal

De meeste onderdelen van onze vuurkorven zijn gemaakt uit corten-staal. Dit soort staal heeft veel voordelen. De belangrijkste eigenschap is duurzaamheid, u kan onze vuurkorven probleemloos buiten laten staan en vaak gebruiken.

De bodem en de poten maken we uit roestvrij-staal. Dit doen we om de levensduur verder te vergroten. Corten-staal is perfect behalve op plaatsen waar het lange tijd nat kan blijven. 


Op de foto: de Nochless Mini vuurkorf met bodem en poten uit RVS.
 

Wat is corten-staal?

Cortenstaal wordt ook wel weervast staal genoemd. Het is dus goed bestand tegen weersinvloeden. De naam is afkomstig van de twee belangrijkste eigenschapen:

  • cor: corrosion resistent - corrosiebestendig
  • ten: tensile strength - treksterkte

De samenstelling van cortenstaal is gepatenteerd sinds 1932 maar wordt wel door verschillende staalfabrikanten gemaakt.

In tegenstelling tot inox krijgt cortenstaal een bruine roestlaag. De roestlaag beschermd het onderliggende staal waardoor corten staal een erg lange levensduur heeft.

Voor alle duidelijkheid: inox (wat inoxidable betekent, in het nederlands RVS van RoestVast Staal) kan wel degelijk roesten! Ook bij inox beschermt een dunne roestlaag het onderliggende materiaal. Maar net als alle metaalsoorten kan dit onder bepaalde omstandigheden volledig doorroesten. Eigenlijk is is 'roesten' geen correcte term en spreken we beter van oxideren.

Twee varianten worden vaak gebruikt:

  • corten A: hoogste corrosiebestendigheid
  • corten B: hoogste treksterkte: beter voor constructies 

 

De toepassingen van cortenstaal

Cortenstaal is ongeveer even sterk als roestvast staal maar wel goedkoper en op sommige vlakken gemakkelijker te verwerken. Hierdoor wordt het vaak gebruikt bij toepassingen waar corrosiebestendigheid cruciaal is. De bekendste voorbeelden zijn scheepscontainers, booreilanden, gevelbekleding,...

Tegenwoordig is cortenstaal erg populair en vaak zichtbaar aanwezig in parken en tuinen.


Op de foto: Manchester Piccadilly, MSCP Car Park. De gevel is bekleed met cortenstaal.

 

Hoe lang gaat cortenstaal mee?

Cortenstaal is erg duurzaam, zeker als het correct toegepast wordt. Algemeen wordt aangenomen dat de levensduur minstens acht keer langer is dan deze van gewoon staal. Bij het bouwen van constructies is het erg belangrijk dat de oppervlakte gelijkmatig kan oxideren. Dit is een uitdaging bij las- en bevestigingspunten. 


Newburgh-Beacon Bridge over de Hudson. Deze brug met een lengte van bijne 2,4 km is grotendeels gemaakt in cortenstaal. De brug is voor het eerst in gebruik genomen in 1963.

Sommige omstandigheden hebben een nefaste invloed op levensduur van cortenstaal. De zoute lucht in kustgebieden is erg agressief en zal het staal sneller aantasten. Ook is het belangrijk dat het staal regelmatig kan drogen. Het is belangrijk om te voorkomen dat er bijvoorbeeld bladeren of ander afval kan blijven kleven op de constructie. Hier kan een zure omgeving optreden waar versnelde corrosie optreed.

Omdat er na het branden wat afval op de bodem van onze vuurkorven kan blijven liggen is deze gemaakt uit RVS.


De New River Gorge Bridge nabij Fayetteville in de Amerikaanse staat West Virginia. Met een lengte van 924 meter, een spanwijdte van 518 meter en een hoogte van 267 meter hoort deze bij de hoogste bruggen ter wereld. De brug is volledig gemaakt in cortenstaal en werkt afgewerkt in 1977.

 

Hoe lang duurt het vooraleer cortenstaal mooi geroest is?

Dat heeft tijd nodig. Het duurt zo'n één tot twee jaar vooraleer het staal gestabiliseerd is. Tot die tijd zal er vrij veel kleur afgegeven worden en heeft het staal een zeer variërend uitzicht.

Bij levering

Vaak leveren wij een vuurkorf als deze nog niet geroest is. Dit is zeker het geval als het een vuurkorf op maat is. Onze stockmodellen zetten we niet zelden enkele weken buiten alvorens we die verkopen zodat deze meteen een leuk kleurtje heeft.


Op de foto: zo wordt een vuurkorf doorgaans geleverd. Het cortenstaal is nog niet geroest.

Het cortenstaal is ingevet zodat het niet roest tijdens de opslag en de bewerking. Eens het staal geroest is, kan het materiaal minder goed bewerkt worden. Het erg eenvoudig om het vet te verwijderen: laat de vuurkorf gewoon een keertje branden.

De eerste weken

Als uw vuurkorf begint te roesten zal deze een geel-bruine kleur hebben. Dit is een zeer oppervlakkige roestlaag die gemakkelijk loslaat. Bij contact met andere materialen zal er veel kleur afgegeven worden en wordt het blote staal vaak terug zichtbaar.


Deze vuurkorf is nog maar net geroest en heeft een zeer oppervlakkige roestlaag. De kans dat er bij het vervoer stukken grijs staal weer zichtbaar worden is erg groot. De verticale lijnen zijn het gevolg van het naar beneden sijpelend water. Wij hebben de vuurkorf een tweetal dagen beneveld om zo spoedig mogelijk een egale kleur te verkrijgen.

Na enkele maanden

Na verloop van tijd zal het cortenstaal stabiliseren. Een beschermende laag wordt gevormd aan de oppervlakte. Hiervoor moet je geduld hebben.

Omdat het oxiderende staal bindt met elementen in de lucht wordt er een 'afval-laag' gevormd. Het is volkomen normaal dat er een laag met 'afval' te zien is op de vuurkorf. Deze laag valt er af waarna de vuurkorf meer en meer zal stabiliseren. 


De vuurkorf op de foto is al flink geoxideerd en er is een laag afval gevormd. Dit zal er afvallen waarna de vuurkorf zijn definitieve uitstraling krijgt.

 

Waar plaats ik mijn vuurkorf best?

Eén jaar op uw gras en dan op uw terras is een goede richtlijn. Cortenstaal geeft vooral het eerste jaar vrij veel kleur af. Op keramische tegels en bankirai valt dit minder op.

Na één tot twee jaar stabiliseert het cortenstaal. Er wordt dan bijna geen kleur meer afgegeven op de ondergrond. Veel van onze klanten plaatsen enkele extra tegels onder de vuurkorf of voorzien een ondergrond van grind. Onze vuurkorven werken erg goed en worden dus ook erg warm.

Ter info: keramische tegels barsten vaak door de warmte van een vuurkorf. Het is dus aangeraden om deze te beschermen als je de vuurkorf gebruikt.